luni, 11 februarie 2013

Las Vegas Sevens- finalele, pledoarie pentru rugbyul spectacol



Cea mai frumoasa parte a turneului de la Las Vegas au fost meciurile de ieri. Semifinalele si finalele au adus nu doar rezultate mai mult sau mai putin asteptate, dar si meciuri echilibrate si spectaculoase. Parca toate echipele s-au inteles sa lase garda jos si sa joace ofensiv.
 
Debutul confruntarilor nu anunta nimic din maretia finalului. Uruguay s-a luptat pana la capat si a reusit sa mentina mai mult de o repriza un avantaj fragil de doua puncte, calificandu-se in finala "Shield". In aceasta categorie Australia a castigat trofeul, zdrobind in semifinale Kenia si apoi in finala Uruguayul, avand parca o tresarire de orgoliu fata de situatia in care era. De altfel, australianul Lewis Holland a obtinut titlurile de "cel mai bun marcator" si "cel mai bun marcator de eseuri" ale turneului.
 
Pentru "Bowl" au luptat Franta, Argentina, Spania si Anglia. Francezii s-au calificat in finala fara a lasa vreo sansa castigatorilor de saptamana trecuta de la Wellington, dupa care au invins la capatul unui meci dificil echipa Pumas, cu  17-12.
 
Canada s-a impus mai usor decat arata scorul (24-19) in fata SUA in semifinala "Plate". Scotienii au ajuns in finala dupa un meci dominat de la un capat la celalalt in fata galezilor: 35-14. In finala, canadienii s-au impus in urma unui meci marcat de doua cartonase galbene incasate de scotieni cu 22-5.
 
Trofeul suprem, "the CUP" a adus meciurile cele mai spectaculoase ale zilei:
 
Prima semifinala: Noua Zeelanda - Fiji: 14-0 la pauza pentru All Blacks, 14-14 la sfarsit. In prelungiri Fiji rateaza o lovitura de pedeapsa de la 35 de metri, si pe contraatac Noua Zeelanda reuseste sa inscrie incercarea decisiva.
A doua semifinala intre Africa de Sud si Samoa a fost un alt meci "de infarct" : in ultimul minut Samoa rateaza o lovitura de pedeapsa de la 40 de metri, SA ataca, samoanii recupereaza balonul dar sunt blocati in extremis. In prelungiri, SA marcheaza incercarea decisiva si se califica in finala.
Finala mica a fost un meci de vis: 21-12 la pauza pentru Samoa, 26-24 pentru Samoa cu un minut inainte de final, 31-26 pentru Fiji inainte de sunetul sirenei. Ultima faza a adus o incercare a samoanilor si jocul a ajuns in prelungiri, unde Manu Samoa s-a impus.
Finala dintre SA si NZ nu a prea avut istoric: sud-africanii au decis relativ rapid soarta meciului, la pauza scorul fiind de 28-0 si imediat dupa pauza de 35-0. Dar neo-zeelandezii nu au uitat sa faca spectacol, in ciuda infrangerii iminente. Scorul final a fost de 40-21, Al Blacks reusind sa marcheze trei incercari si aratand inca o data ca sportul este un spectacol.
 
Africa de Sud este cea de-a cincea castigatoare de turneu in acest sezon, lucru care relanseaza lupta de urmarire a neozeelandezilor. All Blacks sunt lideri ai clasamentului mai ales prin constanta de care au dat dovada. Ei s-au clasat pe podium la toate cele cinci turnee jucate pana acum, castigand o data, ocupand trei locuri doi si un loc trei.
 
Urmatorul turneu este cel de la Hong Kong, din 22-24 martie.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Persoane interesate